Life Coach, în traducere, înseamnă „antrenor de viață”. Life Coaching = „antrenament pentru viață”. Cele două expresii sunt acceptate de tot mai mulți oameni, dar am întâlnit și cârcotași care nu acceptă aceste „titulaturi”. Important este să înțelegem la ce se referă concret această „ocupație” și la ce ne ajută.
Este nevoie să facem diferența dintre un consultant, un mentor și un coach. Un consultant oferă soluții și răspunsuri concrete, te învață anumite lucruri, deci contribuie la acumularea de cunoștințe (poți vedea articolul despre Consultant Dezvoltare Profesionala care conține detalii despre această activitate), un mentor te ajută să pui în practică ceea ce ai învățat la un curs (training), iar un coach te ajută să te cunoști cu adevărat. Un Life Coach este specializat să te ajute să descoperi ce din tine te determină să gândești și să acționezi într-un anumit fel, te ajută să îți identifici limitările, fricile, dar și potențialul. Un Life Coach nu îți spune ce și cum să faci, nu te judecă și te acceptă exact așa cum ești.
În principiu, un life coach este un profesionist care își dedică activitatea ajutând oamenii să-și îmbunătățească viețile și să își atingă obiectivele personale și profesionale. Un life coach cu experiență folosește o serie de tehnici și metode pentru a sprijini oamenii în identificarea și depășirea obstacolelor, creșterea conștientizării de sine și dezvoltarea abilităților necesare pentru a trăi o viață mai împlinită și echilibrată.
Un life coach este, în esență, un partener de încredere în călătoria ta spre o viață mai bună, ajutându-te să descoperi și să realizezi potențialul maxim pe care îl ai.
Cum te pot ajuta eu, din perspectiva de Life Coach
M-a atras întotdeauna mintea umană și felul ei de a ne ghida în viață. Mi-am pus de multe ori întrebări despre cum și de ce acționează oamenii într-un anumit mod. De ce unii gândesc și fac într-un fel, iar alții în alt fel, uneori total altfel! Am căutat răspunsuri în cărți și la cursuri specifice (Coach, NLP), în mod formal, dar și non-formal. Am fost și sunt permanent atentă la oamenii din jurul meu, la cum percep ei lucrurile din mediul în care trăiesc, cum încadrează într-un tipar sau în altul întâmplările și pe ceilalți. Am observat cât de mult rău își fac cei care caută permanent vinovați și cred în noroc și în ghinion. Mulți se văd ghinioniști sau „bătuți de soartă” și spun despre alții că sunt „norocoși” sau „șmecheri”. Am observat cât de ușor se pun etichete doar pentru a găsi scuze la propria neputință.
Toate aceste observații m-au determinat să îmi doresc cu ardoare să fac ceva bun pentru oamenii care își dau seama că ceva nu este în regulă cu propria lor persoană și își doresc să se înțeleagă pe ei, în primul rând, apoi și pe ceilalți. Puterea stă în noi, gândurile noastre ne determină realitatea în care trăim (cea pe care o percepem). Dacă cineva crede despre altcineva că a greșit într-o alegere, de exemplu, atunci realitatea lui va fi una de greșeală, de ne-potrivire cu anumite standarde în care crede, iar dacă acel „altcineva” crede că a făcut bine cu alegerea sa, atunci realitatea acestuia va fi una corectă, luminoasă, fără pată. Cine are dreptate? Cine decide care este realitatea „reală”? Este la fel cum o femeie de 68 kg este apetisantă pentru unii și grasă pentru alții. Cine are dreptate? Și cele 68 kg. sunt multe sau puține?
În activitatea mea de Life Coach îi ajut pe oameni să își identifice convingerile care pot fi limitative, fricile care îi pot opri din dezvoltarea unor abilități, emoțiile care îi blochează și „principiile de viață” care nu sunt ale lor (de fapt), dar care îi ghidează greșit (de cele mai multe ori).
Cu vreo patru ani în urmă am lucrat cu un domn care își făcea fel de fel de scenarii în minte despre un potențial viitor într-o altă companie în care dorea să lucreze și, culmea, avea și oferta de lucru (de la acea companie) pe masă. Începusem să lucrăm pe partea de dezvoltare profesională, dar am ajuns să identificăm câteva convingeri limitative care îl blocau. Din punct de vedere profesional rezolvasem tot ce era de rezolvat, omul avea cunoștințele și abilitățile necesare noului job, dar amâna luarea deciziei. Își imagina că se va supăra un director de la o altă firmă care activa în același domeniu, că în familia lui vor apărea discuții dacă el se va muta în firma care îi făcuse oferta, că însuși cel care îi făcuse oferta ar fi putut să-i impună anumite condiții de lucru. Toate acestea erau doar scenarii bazate pe frânturi de realitate îmbogățite cu multă imaginație. Căutând adevăratele motive care stăteau în spatele amânării deciziei de a schimba job-ul, am identificat aceste convingeri care îl limitau. Totul era în subconștient, omul crezând, fiind convins chiar, că lucrurile i se împotrivesc. După câteva ședințe în care am lucrat la eliminarea acestor convingeri, limitări și blocaje, domnul respectiv și-a schimbat jobul, nimeni nu a fost supărat, nimeni nu a suferit, iar lucrurile s-au așezat foarte bine. De atunci el lucrează la firma respectivă și este foarte mulțumit de situația sa actuală.
M-am specializat ca Life Coach pentru că am conștientizat că ceea ce ne blochează într-o proporție foarte mare (90-95%) este ascuns în subconștient.
Credințele pe care le dobândim de la părinți, profesori, bunici și din inconștientul colectiv, ne limitează dezvoltarea, ne îngrădesc personalitatea și ne fac nefericiți. Partea proastă este că nici nu realizăm, credem că ceea ce credem este adevărat, că ceea ce gândim este corect, iar acțiunile noastre sunt justificate.
Dacă simți că ai nevoie să vorbești cu cineva neutru și obiectiv despre problemele tale care nu te lasă să te bucuri de viață sau vrei să-ți identifici oportunitățile, dar și piedicile din viața ta, sau dorești să-ți descoperi harta astrală (prin astrologie clasică și/sau astrologie chineză) sau harta numerologică (prin numerogramă) și astfel să te cunoști mai bine și să-ți găsești echilibrul interior, m-aș bucura să te ajut.
foto: pexels