copywriter_content writer

Copywriter și content writer – 2 artiști ai scrisului

Despre ce scrie un copywriter și ce face el diferit comparativ cu un content writer – acesta este subiectul principal al articolului de față, articol care se dorește atât informativ, cât și invitație la acțiune.

”Informativ” și ”invitație la acțiune” – iată două caracteristici care reprezintă, dintr-un anumit punct de vedere, obiectivul fiecărui artist al scrisului. Îmi place să folosesc expresia ”artist al scrisului” pentru că eu așa văd, percep și simt. A scrie este ușor, din punct de vedere al acțiunii propriu-zise, dar a scrie despre ceva interesant pentru public, a scrie având un obiectiv în minte, a scrie pentru a transmite ceva, sunt deja ”acțiuni” de domeniul artei. Mulți se exprimă relativ ușor verbal, dar când este nevoie să scrie, parcă toate cuvintele dispar, ideile se amestecă, literele nu-și găsesc ordinea, iar textul este doar o dorință. Mă refer la un text original, nu la un copy-paste reformulat. Cunoscătorii știu la ce mă refer!

Copywriter – un artist complex

Când scopul unui text este o ”invitație la acțiune” din partea cititorului, atunci este nevoie de un copywriter. Promovarea unui produs, serviciu sau idee (cu scopul, bineînțeles, de a vinde) se realizează printr-un text prezent în site, blog, e-mail, tipăritură, slogan, spot publicitar, care trebuie scris în așa fel încât scopul să fie atins. Indiferent că scrierea se face pentru mediul online sau cel offline, autorul este un copywriter. În general, textele sunt scurte și concentrate pe a vinde, a convinge prin cuvinte puține, dar cu răsunet și potențial de a fi ușor memorate.

De ce spun că un copywriter este un artist complex? Pentru că, pe lângă talentul la scris, copywriter-ul, în special cel care scrie pentru mediul online, trebuie să știe să:

  • înțeleagă ce dorește clientul, beneficiarul textelor scrise de el, prin conținutul transmis consumatorilor săi (brief-ul clientului)
  • identifice informațiile cele mai potrivite și relevante subiectului despre care scrie
  • știe pentru cine scrie (publicul țintă)
  • aleagă acele informații care sunt necesare pentru scrierea textului, astfel încât scopul scrierii să fie atins
  • găsească cuvintele cheie care să ajute la optimizarea SEO
  • selecteze și să editeze fotografii reprezentative subiectului despre care scrie
  • ”vorbească” în rețelele sociale, în mod diferit, conform tipologiei fiecărui tip de public
  • scrie natural, coerent și plăcut, în așa fel încât să nu pară că singurul scop al textului este de a vinde ceva
  • să scrie textul conform parametrilor SEO

Copywriter-ul care spune că scrie ”așa cum îi place” greșește într-o mare măsură, după părerea mea. Este adevărat că fiecare copywriter are propriul stil și propria abordare, dar scrierea trebuie să fie țintită către citit.

Un copywriter foarte bun are și o experiență în vânzări și marketing, cu rezultate peste medie. Susțin acest lucru și prin prisma propriei mele experiențe, dar și pentru că am observat acest lucru la aproape toți cei cu care am lucrat. Interacțiunea cu diverși clienți, de diverse tipologii, te ajută să-i înțelegi și să le înțelegi reacțiile.

Content writer-ul – un artist al informării

Când scopul unui text este de a informa atunci este nevoie de un content writer. Totuși, a informa are un anumit scop: intenția de a face cunoscut ceva. De cele mai multe ori, pentru a face cunoscut un produs se recurge la scrierea unui text informativ care face trimitere la o pagină care promovează produsul respectiv. În acest caz, scopul ”din spate” este mai degrabă promovarea și vânzarea. De aici se produce confuzia dintre copywriter și content writer. Cei mai buni copywriteri sunt și buni content writeri.

Se poate și invers? Un content writer este și un copywriter? Posibil, dar mai rar. Conținuturi despre istorie, geografie, animale, plante, univers etc., sunt, de cele mai multe ori doar informative. Spun ”de cele mai multe ori” pentru că, despre aceste teme, se poate scrie, de exemplu, și în scop turistic. Un articol despre un eveniment din istorie, dintr-o anumită locație, poate avea ca scop atragerea turiștilor în acea locație.

Content writer-ul se poate rezuma doar la a scrie cu scopul de a informa. Sunt mulți care se pricep la astfel de scrieri, dar nu știu cum să formuleze astfel încât să convingă cititorul să treacă la o acțiune concretă. Atunci intervine copywriter-ul.

Principalele lucruri pe care ar trebui să le știe content writer-ul:

  • Cine este clientul pentru care scrie: istoricul său, misiunea, valorile, obiectivele, produsele din portofoliu, concurenții
  • Tendințele pieței în care clientul își desfășoară activitatea
  • Cum să identifice cel mai potrivit public țintă pentru clientul său
  • Ce s-a mai scris și ce ”a prins” mai bine la public
  • Să realizeze un plan al conținutului pe care îl va scrie: despre ce, când, canale de comunicare
  • Să stabilească ce tipuri de conținut ar mai potrivite
  • Cum și de unde să se documenteze, nu doar din mediul online, ci și din mediul offline (cărți, reviste de specialitate, interviuri)
  • Materiale suplimentare care să susțină conținutul (video, fotografii, grafice, documentare, link-uri)
  • Monitorizarea impactului creat de conținut
  • Ajustarea conținutului și (sau) a planului în funcție de impactul conținutului publicat

Cum știi dacă ai nevoie de un copywriter sau de un content writer?

Răspunsul cel mai corect este: depinde de ceea ce vrei să obții!

Ai produse cunoscute și vrei să faci campanii de promovare în diferite canale? Atunci un copywriter ar putea fi potrivit și de ajuns.

Ai produse mai puțin cunoscute sau chiar deloc cunoscute, ești încă la începutul unei afaceri, abia ți-ai creionat strategia și nu prea știi cu ce să începi în a comunica cu publicul tău? Atunci ai nevoie de un content writer, în speranța că strategia de marketing este destul de bine conturată.

Ideal ar fi să găsești acel artist al cuvintelor care să fie și copywriter și content writer. Recitește mai sus ceea ce ar trebui să știe să facă fiecare și caută acea persoană. Chiar dacă produsele tale sunt cunoscute, textele informative despre beneficii, studii și rezultate vor fi mereu utile pentru a ține publicul aproape. Nu este de ajuns să dai informații doar la lansarea produsului, până câștigi ceva piață, apoi să abandonezi partea de a informa, bazându-te pe publicul câștigat. Nu uita că vin alții din urmă care investesc pentru a obține public important și a-l menține aproape. Oamenii au nevoie să știe, să simtă, că furnizorul produsului lor este interesat de ei, îi susțin și îi respectă.

Sunt câteva lucruri importante în care chiar merită să investești atunci când ai o afacere, iar unul dintre ele este conținutul de calitate făcut în așa fel încât clientul să nu rămână cu impresia că i se bagă mâna în buzunar. Din păcate sunt mulți proprietari de site-uri care cred că a scrie este simplu și, în consecință, este ieftin, dar aici nu este vorba doar despre a scrie, ci despre cum se scrie!

Pentru a știi cum să scrii, este nevoie (cel puțin) de:

  • Documentare aprofundată pe mai multe planuri: subiectul, momentul, canalul, elocvența, concurența
  • Cunoaștere a tipologiei clientului țintă: ce apreciază, la ce reacționează, când este dispus să citească, de ce citește, în ce canal informațional are încredere, ce îi atrage încrederea, de ce fuge etc.
  • Organizare și planificare, încadrare în timp, comunicare
  • Cunoștințe SEO, editare grafică, scriere în online, marketing online
  • Implicare, inițiativă, creativitate și, nu în ultimul rând, plăcere

Cât costă, cât costă? Care e mai ‘eftin?

Cât consideră el, în funcție de calitatea la care livrează! Sunt copywriteri care cer foarte puțin pentru un articol pentru site, dar nici rezultate nu se obțin, în afară de faptul că site-ul are ceva conținut. Dar este ok să fie un conținut irelevant, care nu ajută pe nimeni? Dimpotrivă, dacă este prost scris, inclusiv greșit din punct de vedere gramatical, poate face mai mult rău. Serios întreb: dacă vezi un site cu un conținut aiurea, poți avea încredere? Ai cumpăra ceva de acolo? Ai apela la vreun serviciu? La fel cum ai intra într-un magazin alimentar, în care miroase urât și ai ieși imediat fără să cumperi ceva, tot așa ai reacționa dacă te găsești, intenționat sau nu, într-un site care … nu miroase prea bine.  

Un copywriter / content writer care este cu adevărat bun în domeniul său, nu va cere niciodată un preț mai mic doar pentru a avea clienți. Până la urmă, clientul care nu apreciază munca imensă care este în spatele unui articol / text / postare, este liber să apeleze la persoana care oferă un preț mic. Sigur va fi pentru un timp limitat, până va înțelege de ce nu se întorc și rezultate. Și a face greșeli este o metodă de a învăța, vorba articolului De ce este bine să ne vedem greșelile ca lecții

Pe scurt despre mine, din perspectiva de copywriter și content writer

Mi-a plăcut să scriu dintotdeauna, iar a imagina povești a fost o pasiune adevărată, nu doar pe vremea când eram copil, dar și când am avut copil. Am țesut noi povești pentru fata mea, având două obiective:

  • pentru a o învăța ceva (de exemplu: la ce este bun și folositor fiecare animal din curtea omului – totul povestit într-un mod cu totul diferit comparativ cu ce se găsește prin cărțile specifice pentru copii)
  • pentru a o determina să facă ceva (de exemplu: ce beneficii obții dacă citești)

Am nativ această abilitate, de a scrie atât din poziția de copywriter, cât și din cea de content writer, iar experiența din vânzări, marketing, training și coaching mă ajută să livrez calitate la un nivel peste medie (cel puțin).

Scriu conținut pentru site-uri (ex: artfmservices.ro, artfm.ro, padmaromania.ro) și pentru rețele social media și fac acest lucru din pasiunea de a scrie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *