obiectiv smart

Obiectiv SMART pe înțeles

În filmul animat ”Alice în Țara Minunilor” este un dialog care mi-a rămas bine întipărit în minte pentru că este foarte relevant pentru înțelegerea importanței stabilirii unui obiectiv smart:

Alice mergea pe un drum prin pădure până a ajuns la o bifurcație. Privea nedumerită la cele două drumuri care se formau în fața ei și nu știa pe care dintre ele să-și continue mersul. Într-un copac din apropiere apare motanul nebun. Alice îl întreabă:

– Pe care drum să merg?

– Păi….unde vrei să ajungi? – întreabă motanul

– Nu contează! – răspunde cam încurcată Alice

– Atunci nu contează nici pe ce drum vei merge! – spune motanul, apoi dispare printre crengi

smart alegere obiectiv smart Obiectiv SMART pe înțeles

Te-ai prins, nu-i așa? Atât timp cât nu știi unde vrei să ajungi, nu vei știi nici pe ce drum să mergi. Simplu de zis, dar în viață nu este mereu atât de simplu…

A avea dorințe este normal. A ți se îndeplini dorințele este motivant. Dar cum poți să-ți îndeplinești dorințele?

A avea ținte de atins, atunci când lucrezi este normal, îți dă o direcție. A atinge acele ținte este o preformanță care aduce cu ea beneficii, indiferent că acestea sunt materiale sau emoționale, efectul lor este motivant. Dar cum poți face să-ți atingi țintele?

Iată doar două exemple generale de provocări, una din viața personală, cealaltă din viața profesională, care ne sunt cunoscute tuturor și pe care poate le-am trăit.

Cum ne putem îndeplini dorințele și cum ne putem atinge țintele trasate la job? Prin stabilirea unor obiective SMART! De ce smart și ce înseamnă acest lucru, dezbatem imediat.

Atunci când spun că îmi doresc o casă și nu fac nimic, doar doresc și aștept casa, este foarte posibil să nu se întâmple nimic. Să rămân mult timp, poate pentru totdeauna, cu dorința și apoi cu frustrarea. Când doresc o casă și încep să mă gândesc la ce posibități am și în cât timp aș vrea să o am, deja încep să fac ceva, să conturez un obiectiv. Când identific și care este prețul maxim de cumpărare pe care mi l-aș putea permite, eventual și zona în care aș vrea să fie casa, precum și costurile cu întreținerea, deja se conturează un obiectiv smart.

Cum facem ca dorința să devină obiectiv smart?

Obiectiv smart, adică Specific. Definim cât mai precis ce vrem să obținem. De exemplu: o casă cu trei camere, bucătărie, două băi, curte de 200 mp., în zona x. Realizând această imagine specifică, transmit subconștientului meu (care lucrează continuu), într-un mod clar, ceea ce doresc să obțin.

Obiectiv smart, adică Măsurabil. Când doresc casa și conturez deja obiectivul, este clar cum măsor îndeplinirea dorinței mele: am sau nu am casa la momentul pe care mi-l stabilesc. În caz că dorința mea ar fi să am un venit mai mare, este necesar ca măsura să fie definită ca procent sau chiar ca o sumă fixă: Un venit cu 8% mai mare față de ceea ce obțin acum (lunar sau anual). Ideea este că o unitate de măsură la care să mă pot raporta ulterior mă va ajuta să văd dacă mi-am îndeplinit dorința.

Obiectiv smart, adică de Atins. Este de atins această dorință? Se poate îndeplini? Dacă dorința mea este să am o casă în centrul orașului, care să aibă 15 camere și 3 etaje, o curte de 1000 mp, oare este această dorință realizabilă, de atins? Găsesc resursele necesare pentru a plăti prețul respectiv?

Obiectiv smart, adică Relevant. Este relevant pentru mine? Mă ajută îndeplinirea dorinței la ceva? Merită efortul? Continuând exemplul de mai sus, casa cu 15 camere, este chiar ceea ce am eu nevoie? Chiar îmi este necesară o astfel de casă dacă aș locui doar cu soțul și cu fiica? Probabil că nu, deci nu ar fi un obiectiv relevant, bun pentru bine, în situația pe care o am. Dacă aș vrea să deschid un mic muzeu sau aș face un sediu de firmă și aș putea susține financiar acest lucru, poate că da, ar fi relevant pentru planurile mele de viitor să am o astfel de casă. Ideea principală este ”analiza” dorinței pe care doresc să o convertesc în obiectiv smart. Analizez din toate unghiurile și din toate punctele de vedere dacă ceea ce îmi doresc este cu adevărat bun pentru mine și face sens să continui cu transformarea sa într-un obiectiv pe care ulterior să-l fac un plan și să-l urmăresc până la îndeplinire.

Obiectiv smart, adică la Timp. Orice dorință aș avea, atunci când o transform într-un obiectiv smart, este necesar să trasez o limită de timp. Să ne gândim: cum ar fi dacă aș avea un obiectiv de vânzare pe suma de 10000 euro, de exemplu, dar nu aș avea o limită de timp? Să mă mulțumesc dacă realizez suma într-un an sau în trei? Dar poate că puteam într-un trimestru sau într-o lună și aș fi avut mult mai multe beneficii. Cum ar fi să vreau o casă, dar să nu îmi trasez o limită de timp? Nu aș porni la drum, nu aș face planurile, evaluările și toate celelalte lucruri. Probabil aș sta să aștept să se întâmple cine știe ce pentru a începe efectiv să mă ocup de acest lucru. Dacă nu îmi propun o limită de timp, îmi va fi greu chiar să încep ceva pentru că aș avea ”destul timp”, nu-i așa?

Recapitulând, un obiectiv smart trebuie să fie specific, să știi exact ce vrei, să îl poți măsura astfel încât să știi dacă l-ai îndeplinit, să poată fi atins, deci realizabil, să fie relevant pentru tine, să te ajute sau să îți rezolve ceva și să fie bine proiectat în timp din punct de vedere al finalității, să știi când să te aștepți să-l vezi îndeplinit.

Uneori, un obiectiv smart prea strict creează stres, dă sentimentul de presiune, care duce tot spre stres, determină o rezistență din partea celui care îl are de îndeplinit și poate ajunge chiar să fie de neîndeplinit pentru că sperie. Uneori, urmărirea prea strictă a unui obiectiv smart ne poate determina să greșim și să nu mai dorim să continuăm. Totuși, nu este o tragedie dacă facem și greșeli, din ele putem învăța, așa cum spuneam și în articolul De ce este bine să ne vedem greșelile ca lecții.

foto: shutterstock, pixabay

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *