pexels cowomen 2041393 Ce face un Consultant Dezvoltare Profesională

Ce face un Consultant Dezvoltare Profesională

Când nu putem schimba o situație suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine!

Victor Frankl

A deveni Consultant Dezvoltare Profesională nu presupune a urma vreo școală specială, ci presupune vocație, empatie, talent nativ și experiență profesională relevantă.

În ultimul timp tot mai mulți oameni sunt nemulțumiți de job-ul lor datorită stresului și a creșterii responsabilităților. Pandemia a contribuit într-o măsură foarte mare la acest lucru datorită a cel puțin două motive: unul este legat de îmbolnăvirea (sau chiar disponibilizarea) colegilor, ceea ce a dus la supraîncărcarea activității celor rămași ”pe baricade”, iar al doilea motiv se referă la mediul haotic și dezorganizat care ”s-a dezvoltat” în tot mai multe firme. Nu intru în detalii pe aceste două aspecte pentru că nu este subiectul pe care îl abordez aici. Important este să fim conștienți de lucrurile care se întâmplă în jurul nostru, dar să nu dăm vina doar pe ele, pentru că mai există un motiv despre care foarte mulți evită să vorbească. Este vorba despre faptul că stresul de la job se poate datora și neputinței de îndeplinire a sarcinilor profesionale. Este mai ușor să dăm vina pe șef, pe colegi, pe guvern, pe vecinul de la doi și pe copilul care este acasă, la ore online. 80% dintre oameni se plâng că ”n-au avut noroc în viață”, dar nu fac mai nimic pentru a schimba ceva. De fapt fac: caută scuze.

Consultant Dezvoltare Profesională

Există un anumit grad, destul de ridicat, de jenă în a recunoaște că nu știi ceva, iar acest lucru nu este deloc direcția bună pentru a obține succesul, pentru a avea satisfacții cu adevărat în viața profesională. Există și oameni care reușesc să pozeze în buni profesioniști și să obțină posturi bune, dar cât pot sta ei în acele posturi? Cât de mulțumiți sunt ei cu adevărat de statutul lor? Cât timp pot suporta stresul de a poza permanent în bun profesionist? Da, este un mare stres acesta, de a arăta altceva față de ceea ce ești cu adevărat? Și lor, cu siguranță, le-ar fi util consultant dezvoltare profesională.

Ce soluții sunt?

Primul pas în orice schimbare este de a conștientiza că este nevoie de schimbare! Întăresc ”a conștientiza” pentru că este cel mai important pas. Degeaba îți spune altcineva (chiar și un consultant dezvoltare profesională) că trebuie să te schimbi sau să schimbi ceva (job-ul, casa, relația, atitudinea etc.) dacă tu nu conștientizezi acest lucru. Ba chiar te mai și enervezi și prinzi ”pică” pe cel care ți-a atras atenția.

Concret, dacă ești nemulțumit de job-ul tău, dacă nu te simți confortabil și ești mereu stresat și nervos, este nevoie să faci o evaluare realistă și obiectivă a ceea ce este și a ceea ce ai dori să fie. Unde ești și unde ai vrea să ajungi. Nu este chiar cea mai simplă ”chestie” de făcut pentru că nu ne învață nimeni cum să facem acest lucru. Ba chiar ni se spune de mici că ”trebuie să faci aia pentru că trebuie și nu ai ce face”, ”trebuie să iei note mari la toate materiile”, ”trebuie să mergi la liceul ăla”, ”trebuie să faci facultatea aia”, ”trebuie să mergi la job-ul ăla”, ”trebuie să asculți”….. ne naștem, copilărim și trăim în lumea lui trebuie, iar răspunsul la întrebarea ”de ce?” este ”pentru că trebuie” sau ”pentru că așa face și x-ulescu” sau ”pentru că altfel nu poți câștiga bani”.

Pentru a depăși acest ”cerc vicios” și a ieși din ”lumea” lui trebuie este nevoie de o autoevaluare și de definirea unui plan de acțiuni pentru ca drumul de la ”unde sunt acum” la ”unde vreau să fiu” să fie unul ușor de parcurs. Ușor în sens de acceptabil, asumat și înțeles. Aici intervine cel ce poartă titulatura ”consultant dezvoltare profesională”.

După ce decizia ”am nevoie de o schimbare” a fost luată și există dorința puternică și disponibilitatea de a ”porni” spre schimbare, poți apela la un consultant dezvoltare profesională. Nu mai devreme de a conștientiza că ai această nevoie și de a fii convins că și vrei să o faci.

Caracteristicile unui Consultant Dezvoltare Profesională

Sunt două mari caracteristici pe care un consultant dezvoltare profesională ar fi bine să le aibă pentru ca ajutorul lui să fie eficient:

  1. să aibă experiență profesională în domeniul sau în domenii apropiate, domeniului în care profesezi
  2. să aibă abilități de coach
pexels alexander suhorucov 6457544 Ce face un Consultant Dezvoltare Profesională
Consultant Dezvoltare Profesională

Concret, cu ce ajută CDP (consultant dezvoltare profesională)?

  • identifică împreună cu tine care sunt piedicile dezvoltării tale profesionale. Poate este vorba despre lipsa unor cunoștințe, de exemplu: nu prea te pricepi să scrii un e-mail sau să faci o ofertă sau să faci o prezentare ppt. sau să folosești formule în excel sau să comunici în engleză etc. Sau poate este vorba de lipsa unor abilități precum comunicarea (nu reușești să te faci înțeles, te cerți des cu colegii, simți că nu ești luat în seamă, clienții te expediază repede, poți citi un articol despre Comunicare) sau organizarea deficitară (ți se pare că ai multe de făcut și nu ai timp, uiți să faci anumite lucruri, întârzii mai mereu cu predarea proiectelor sau la întâlniri) sau nu știi cum să faci un plan, cum să evaluezi o situație, cum să identifici riscurile și cum să prioritizezi activitățile. În cele mai multe cazuri, înaintarea către un job mai bun sau o funcție mai înaltă este îngreunată de aceste ”mici” detalii la care oamenii nu sunt atenți. Nu degeaba se spune că ”detaliile fac diferența”.
  • te ajută să îți dai seama dacă obiectivele tale profesionale sunt realiste și potrivite. Nu îți va spune el că e bine sau nu pentru tine, ci va știi cum să te ajute să îți dai tu singur seama de acest lucru. Aici intervine abilitatea de coach pe care ar trebui să o aibă orice consultant dezvoltare profesională.
  • face împreună cu tine un plan de activități, pe etape concrete, în funcție de disponibilitatea ta.
  • îți furnizează informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele. Aici intervine experiența profesională a consultantului.
  • un consultant dezvoltare profesională corect, te ajută să găsești cele mai potrivite cursuri unde poți învăța ceea ce ai nevoie, conform planului tău de dezvoltare.
  • te monitorizează și te ajută să ”te ții de plan”. Acest aspect este unul care oprește, de cele mai multe ori, înaintarea și atingerea obiectivului. De câte ori nu ne-am apucat de o treabă, optimiști că vom obține ceva ce ne doream, și am abandonat după câteva zile? Aici intervine din noua cest consultant dezvoltare personală, te ajută să te ții de plan, te motivează și te sprijină.
  • face o evaluare intermediară (de unde am plecat, unde am ajuns și ce mai avem de făcut) și te ajută să ajustezi sau să modifici planul dacă este necesar.
  • se bucură alături de tine atunci când ți-ai atins obiectivul propus!

Cu ce te pot ajuta eu?

Experiența mea profesională și rezultatele pe care le-am avut în lucrul cu oamenii mă recomandă ca un bun Consultant Dezvoltare Profesională pe următoarele domenii:

  • vânzări, comunicarea în vânzări, depășirea obiecțiilor clienților, negociere, elaborarea unei oferte, prezentarea produselor/serviciilor, analiză SWOT, stabilire obiectiv SMART, organizarea timpului de lucru astfel încât obiectivele să fie atinse, stabilirea unui plan, managementul unui proiect
  • marketing și comunicare, lucrul cu bugetul de marketing (preconizare, monitorizare, evaluare), comunicarea internă, comunicarea externă, prezentări ppt, concepere și scriere newslettere, broșuri, cataloage, articole, descriere produse, brief-uri, relația cu furnizorii (agenții PR/publicitate, tipografii)
  • lucrul cu word, excel, internet (cum căutăm și găsim informațiile de care avem nevoie)
  • relaționarea cu ceilalți, îmbunătățirea comunicării astfel încât să te faci înțeles, să înțelegi și să accepți și alte puncte de vedere, diminuarea conflictelor
  • coaching atunci când identificăm aspecte care nu țin de partea profesională, ci de caracter, percepții, convingeri proprii
  • numerologie atunci când vrem să vedem ce spune data nașterii despre destin, inclusiv potențial și riscuri
  • toate lucrurile precizate în paragraful de mai sus (concret, cu ce te ajută un consultant dezvoltare profesională)

Indiferent ce job ai avea, dacă simți că este nevoie să te dezvolți și ți-ar fi utile cunoștințe și abilități descrise mai sus, sau încă nu știi ce ai avea nevoie, doar simți că vrei o schimbare, poți apela la mine. Te pot ajuta să identifici ce ar fi mai potrivit pentru tine și îți pot face recomandări.

Chiar dacă ești la început de carieră sau au trecut câțiva ani de când lucrezi și, poate, nu stăpânești încă bine anumite lucruri, nu ai destule cunoștințe și abilități dezvoltate, nu dispera și nu îți pierde speranța. Nu este niciodată prea târziu să înveți, să aprofundezi și să te dezvolți. Și dacă au trecut mai mulți ani de când lucrezi (mai mult de 20) și vrei să faci o schimbare profesională, nu permite să ”cazi” în zona ”e prea târziu pentru mine”. Te pot ajuta să simți, nu doar să vezi, că nu e prea târziu!

Încă nu am găsit omul pentru care să fiu consultant dezvoltare profesională și care să nu obțină rezultatele pe care și le-a propus!

Viața ne oferă o mulțime de provocări pe care le putem trece singuri, dar este mult mai ușor când există cineva care ne sprijină.

anonim

foto: pexels.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *