celulita

Celulita, ”chestia” ce ne stresează

Iată o ”problemă” apărută prin anii 1960. Până atunci, femeia era frumoasă și atrăgătoare cu celulita ei cu tot, cu formele ei voluptoase și pline. Până la jumătatea secolului XX se considera că femeia cu forme generoase era simbol pentru fertilitate și sănătate, iar femeia slabă era considerată bolnavă și de-a dreptul urâtă. Apoi a apărut moda slăbănoagelor, a femeilor șnur (fără…, fără…. ) și de atunci o grămadă de preocupări privind estetica (exagerate, aș zice) au început să aibă majoritatea femeilor. Noua modă arătă că haina poate sta la fel de bine și pe un umeraș, dar și pe o femeie precum scândura. Din păcate, multe frustrări sunt acumulate de femeile dornice să intre în tipare forțat impuse, iar succesul pare a avea o legătură directă cu greutatea și dimensiunile corpului, dar și cu aspectul său.

Se scriu cărți, articole și se discută intens pe această temă. Noi și noi descoperiri promit combaterea urâțeniei și nesuferitei celulite și tot mai mulți bani se fac din tratarea unei așa zise probleme care nici nu exista cu ani în urmă. Revistele de scandal scriu despre îndrăzneala nu știu cărei vedete de a merge la plajă cu corpul ei natural, trecut prin timp. Ne urmărim una pe cealaltă și ne arătăm cu degetul coapsele cu aspect de coajă de portocală. Ajungi să te gândești la o portocală ca la o boală. Se fac asocieri false între a fi grasă și a avea celulită. Nu este același lucru. Am vazut femei grăsuțe fără pic de celulită și femei chiar slăbuțe, dar cu fese și coapse împănate cu grăsime și aspect celulitic.

femeie forme pline Celulita, ”chestia” ce ne stresează
Frumusețea corpului feminin redat de Rembrandt în 1654

De fapt, care este stresul femeii afectate de celulită sau de formele sale rotunjoare? Teama că nu ar mai fi iubită? Că prietenul/soțul s-ar uita după alta? Sau că alte femei s-ar uita ”strâmb” și ar comenta răutăcios? Bărbații nu se uită strâmb și nici nu sunt atât de interesați, pe cât cred femeile, de celulită sau de formele rotunjoare, credeți-mă! Pentru ei alte lucruri sunt prioritare, iar pentru femei stresul aspectului exterior este dat de tiparele care se afișează de către cei care au un mare interes de a induce teamă și nemulțumire, ca apoi să vină cu soluții salvatoare: creme, tratamente și aparate minune ce sunt promovate în mod agresiv. Să nu uităm că a existat o prințesă pentru care s-au sinucis bărbați (refuzați de ea), iar această prințesa nu s-ar fi încadrat sub nicio formă în tiparele de frumusețe din zilele noastre. Este vorba despre Prințesa Qajar.

M-a preocupat și mă mai preocupă și acum (dar nu la fel de mult) acest subiect, celulita și am adunat în timp o grămadă de informații despre această ”chestie”. Îi spun așa pentru că, dacă pentru unii este o problemă, un ”dușman” împotriva căruia trebuie să lupți, pentru alții este doar un aspect mai puțin plăcut. Există și destui cei care nu sunt deranjați absolut deloc (bravo lor!) de acest aspect ”horror”, cum îl denumesc cei mai aprigi vânători de gram de celulită!

Spuneam că nu mă mai preocupă la fel de mult celulita, nu pentru că aș face vreo excepție sau am descoperit cine știe ce rețetă minune, ci pentru că am învățat să mă simt bine în pielea mea și să-mi scot în evidență alte calități. Nu suntem perfecți și nu ar trebui să ne fie rușine cu noi. Sigur, nici să ne arătăm cu nesimțire în toată ”splendoarea” neajunsurilor corpului nostru, dar nici să facem din asta o mare problemă, să acumulăm frustrări și să ne facem singuri zile fripte.

Din tot ce am citit de ani buni, cred că nu mi-a scăpat mai nimic (am și cărți pe acasă, am discutat și cu medici, cosmeticiene sau femei care au încercat diverse metode și tratamente de combatere), celulita este o congestie a țesutului subcutanat care afectează  aproape numai femeile (specialiștii spun că 85-90% dintre femei au o anumită formă de celulită). Dar de ce ”aproape numai femeile”? Ce avem sau nu avem noi? Avem țesutul celular altfel construit decât al bărbaților, structurile subcutanate de celule de grăsime sunt diferite la femei față de bărbați. Și mai este o diferență, dată de activitatea hormonală. S-a demonstrat că hormonii femini ”ajută”, prin activitatea lor normală, la formarea celulitei, iar influențele genetice au și ele partea lor de responsabilitate.

Tratament celulita sau ce e de făcut?

Cum încă nu s-a inventat pastila pe care să o înghiți și să devii pe loc (și nici măcar a doua zi) Miss Univers, nu-ți rămâne decât să te accepți așa cum ești, în primul rând, apoi să încerci să faci mișcare, să mănânci sănătos și doar atât cât îți trebuie, să bei destulă apă, să te odihnești și să nu faci câteva greșeli, pe care multe femei le fac:

Greșeala nr. 1 sau Visul de a fi slabă peste noapte. Curele de slăbire ce promit scăderi în greutate într-un timp foarte scurt sunt nesănătoase și fac ca celulita să aibă un aspect mai pronunțat. Cel mai potrivit, din punctul meu de vedere, este ca slăbirea să se facă în timp, mai bine mai încet, dar cu rezultate pe termen lung. Poți lua câteva idei din articolul Cum Sa Slabesti 25 kg. fara Cura de Slabire

Greșeala nr. 2: ”Mă duc la salon, fac abonament combinat de masaje, împachetări la cald, la rece, electrostimulare…și orice mi se mai recomandă și să vezi ce mândrețe de fata mă fac”! De acord că procedurile din saloane poate avea rezultate, am încercat și eu destul de multe, dar nu sunt de ajuns. Dacă nu sunt susținute și de o alimentație adecvată, un mod de viață sănătos și de mișcare fizică în aer liber, nu au rezultate prea bune, rezistente în timp. Procedurile din saloane sunt atractive pentru că par a fi răspunsul la ”nu am timp de sport”. Comoditatea care ne cuprinde ne face să căutăm soluții ”salvatoare” susținute de mult marketing. Cum ar fi dacă ora pe care ți-ai programat-o la salon să o petreci mergând în pas alert într-un parc? Ar fi mult mai sănătos pentru întregul corp, nu doar pentru aspectul din anumite zone, și te-ar ajuta să ai și mai mulți bani în buzunar.

Greșeala nr. 3 = boala secolului: stresul. Ehheeiii…dacă poți respecta câteva principii de alimentație sau te poți strădui să faci sport, cu stresul este mai dificil. Sau așa pare pentru că așa auzim frecvent în jur: ”sunt stresată și d-aia sunt grasă/sunt nervoasă/nu am chef de nimic/etc.”. Am ajuns să ne stresăm, de multe ori, inutil și asta nu ne face bine deloc. Nici la sănătate și nici la siluetă. Cu stresul este o luptă pe termen lung și depinde doar de noi cum reușim să-i facem față, cum reușim să ne organizăm viața și să ne prioritizăm activitățile. A fi stresat este mai degrabă o alegere personală, a modului în care decidem să reacționăm la un eveniment, la o situație.

Greșeala nr. 4 sau ”picior peste picior” – poziție comodă de altfel, dar care împiedică circulația normală a sângelui, ceea ce determină retenția lichidelor, deci agravarea celulitei. Apropos, ai observat că bărbații nu prea stau ”picior peste picior”? Și statul prelungit pe scaun (munca de birou) împiedică circulația, nu doar a sângelui în corp, ci și a limfei, responsabilă cu eliminarea toxinelor din corp. Sistemul limfatic trebuie pus în mișcare pentru a ajuta la diminuarea celulitei, eliminarea toxinelor și a grăsimii, iar acest sistem limfatic este dependent de mișcarea fizică a corpului.

Greșeala nr. 5 sau viciul de care se scapă greu (zic unii): Fumatul. Nicotina, conținută chiar și în țigara electronică, afectează negativ circulația sângelui și a limfei, favorizând reținerea apei în corp și, implicit, formarea și/sau agravarea celulitei. Sigur că fumătorii, în cazul de față fumătoarele, contestă acest viciu, găsindu-i fel de fel de scuze: ”fumatul mă relaxează”, ”sunt dependentă, am încercat diverse metode și nu mă pot lăsa…”, ”sunt sexy când fumez” etc. Fumatul este, de fapt, un mod de a ascunde nemulțumiri și frici adânc întipărite în subconștient. Eu am fumat până la un moment dat, când am conștientizat ce se întâmplă în mintea mea: convingeri, gânduri și prejudecîți care mă țineau prizonieră în acest viciu. Am ”lucrat” cu mintea mea și am renunțat brusc la fumat, fără pastile sau metode ”cu încetul”, apoi mi-a fost foarte bine!

nefumator Celulita, ”chestia” ce ne stresează
Se poate renunța la fumat!

Greșeala nr. 6 sau ”vreau să iau tot soarele, să mă bronzez și să nu mi se mai vadă celulita”. Se pare că soarele zilelor noastre, razele ultraviolete, mai precis, dăunează pielii și corpului nostru. Este adevărat că aspectul pielii colorate este mai atractiv dar, după ce bronzul se duce….celulita este mai proeminentă.

Greșeala nr.7: ”Să crezi că te poți lupta cu genele tale”. Cei mai mulți oameni de specialitate spun că celulita este genetică și orice ce ai face, nu vei scăpa niciodată, cu adevărat și de tot, de această ”chestie”.

În concluzie (din punctul meu de vedere), a avea celulită nu trebuie să fie un factor suplimentar de stres, pe lângă ”stresul” pe care îl percepem în viața de zi cu zi. Important este să ne menținem la o greutate adecvată nouă, așa cum ne simțim bine, să avem grijă de sănătatea noastră și să ne bucurăm de viață! Celulita o putem diminua prin atitudinea noastră și prin alte calitățile frumoase pe care le avem! Cu cât mai mult ne arătăm sufletul frumos și avem o atitudine pozitivă, atractivă, cu atât mai nesemnificativă va fi celulita! Cu cât știm să îi facem pe ceilalți să se simtă bine în compania noastră și să ne aprecieze la un nivel superior, cu atât mai neimportantă va fi celulita. Nu cred că ar spune cineva: ”Băiii, e tare simpatică și îmi place compania ei, dar are celulită … bă, băiatule….și d-aia nu o să o mai caut” sau ”Băăă … e cam nesuferită și enervantă, dar nu are pic de celulită, deci o s-o mai caut”. Hai să fim serioase: celulita este doar în mintea noastră (indusă agresiv) și a celor ce au interese să vândă produse contra-celulită, proceduri și tratamente contra-celulită. Stă în puterea noastră să alegem ce să înmagazinăm în mintea noastră! Părerea mea!

cuplu fericit Celulita, ”chestia” ce ne stresează

Așa cum portocala are o coajă ce acoperă un fruct savuros, așa să ne privim și noi corpul: dincolo de coaja de portocală se ascunde o savoare dulce și zemoasă! 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, distribuie-l și prietenilor tăi.

Dacă simți că ai nevoie de ajutor în privința a cum să faci să scapi de stresul celulitei, m-aș bucura să te ajut. Îmi poți scrie la coach@ioanaotoiu.com

Foto: pixabay

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *